Главная » 2011»Декабрь»24 » 24 декабря 2011 года от Рождества Христова - Бъдни вечер
16:03
24 декабря 2011 года от Рождества Христова - Бъдни вечер
Бъдни вечер е един от най-важните български семейни празници... Перевожу. Да, собственно, даже и не перевожу... Завтра Рождество в Болгарии. А сегодня накрывают постный стол. Вот несколько рецептов.
Рецепти за Бъдни вечер
Питка с късмети Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета. Приготвяне:
В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и
се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва
добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и
питката се пече в силна фурна.
Яхния от стар фасул Продукти:
2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1
чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по желание 5-6
лютиви чушлета. Приготвяне:Фасулът се почиства, измива и се залива
със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се
задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и
доматите. Задушават се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в
пръстени гювечета. Отгоре се разпределя запръжката. Върху нея се
поставя по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се,
поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от
водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна. Поднасят
се топли.
Пълнени чушки със стар фасул Продукти: 2 1/2
чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2
глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус. Приготвяне:
Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се
оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква.
Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в
топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно
лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и
солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със
зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.
Зелеви сарми Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица. Приготвяне:Разрязват
се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се
ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко
вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и
се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре,
нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с
остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото
зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се
варят 1 час на тих огън.
Сарми с лозов лист Продукти: 1
буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша
олио, 2-3 глави лук и 1 стрък праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, сух
магданоз и копър. Приготвяне: Консервираните лозови листа се
отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко
вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода.
След като изври водата, се добавят подправките - размитото в малко
студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се
увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата
си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните
части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в
тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и
2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Ошав Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар. Приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около
12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са
киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете
и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът
или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което
се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.
Варено жито Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки. Приготвяне:
Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън
докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило,
оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.
Тиквеник Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела. Приготвяне:
От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата
се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и
канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната).
Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква,
смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра
захар. Весела Коледа!